با توجه به این موضوع که محققین و دانشمندان حوزه سلامت همواره تاکید بر استفاده از کرم های ضدآفتاب در تمام فصول سال برای حفاظت از پوست از اشعه های مضر خورشید را دارند اما معمولا با گرم تر شدن هوا و تابش مستقیم خورشید، استفاده روزانه از محصولات ضد آفتاب فارغ از نوع برند یا SPF های موجود آنها افزایش می یابد. جدا از این موضوع که عدم استفاده از ضدآفتاب سپس پیری زودرس پوست می گردد، یکی از نکات مبهم دراستفاده از ضد آفتابها، فاکتور SPF و میزان بالا یا پایین بودن آنهاست که باید قبل از تهیه محصول بنابر شرایط محیط و استفاده کننده آن مد نظر قرار گیرد.
SPF ضدآفتاب چیست ؟
اس پی اف SPF یا Sun Protection Factor به میزان حفاظت محصول از پرتوهای مضر بر می گردد. به عبارت دقیق تر، SPF معیاری است که نشان میدهد یک کرم ضدآفتاب چقدر از پوست در برابر اشعه های UVB محافظت می کند. اشعه UVB نوعی اشعه متصاعد شده از خورشید است که باعث آفتاب سوختگی، آسیب به پوست و حتی منجر به سرطان پوست می شود. شکل زیر میزان نفوذ اشعه های UV را اعماق پوست نشان می دهد.
نکته : پرتوهای نور خورشید طیف گسترده ای از طول موج ها با انرژی های مختلف را شامل می شود. مانند امواج فرابنفش (UV)، مادون قرمز (IR)، نور مرئی و غیره. بدین ترتیب ازمیان طیف های مختلف نور خورشید تنها برخی از طیفهای فرابنفش (UVA و UVB)، نور مرئی که حاوی نور آبی (HEV) نیز هست و نور مادون قرمز(IR)، به پوست ما می رسند و هر کدام تا عمق خاصی از پوست نفوذ کرده و می توانند موجب آسیب پوست شوند.
ُSPF بالا یا پایین، کدام بهتر است؟
همانطور که مشخص است اعدادی فراوانی را می توان برای اس پی اف SPF ضدآفتاب ها در بازار محصولات مراقبت از پوست جستجو نمود اما بر خلاف تصور همه، همیشه اعداد بالا نشانه بهتر بودن ضدآفتاب نیست. بطوریکه طبق جدول زیر تفاوت چندانی بین اس پی اف ۳۰ با اس پی اف ۱۰۰ وجود ندارد و همه این SPF ها درصد بالایی از اشعه مضر UVB محافظت می کنند.
SPF ضد آفتاب | میزان حفاظت از اشعه UVB |
SPF-15 | 93% |
SPF-30 | 96% |
SPF-50 | 98% |
SPF-100 | 99.3% |
در مثالی دیگر اگر مقدار 100 فوتون پرتو UVB به پوست فاقد ضدآفتاب برسد، از همین میزان فوتون به پوستی که ضدآفتاب با SPF-10 استفاده نموده، 10 فوتون، به SPF-15 حدود 7 فوتون، به SPF-30 حدود 4 فوتون، به SPF-50 حدود 2 فوتون می رسد.
پس برخلاف تصور رایج، میزان حفاظت SPF-30 به میزان دو برابر SPF-15 نیست و ضدآفتاب با SPF-100 تنها 1 تا 2 درصد حفاظت بیشتر نسبت به SPF-50 را برای پوست ایجاد می کند.
بایدها و نبایدها درمورد SPF های ضدآفتاب
- اگر پوست شما چرب و جوش دار است، نباید از ضدآفتاب های با SPF بالا استفاده نمود. زیرا درجات اس پی اف SPF بالاتر دارای فیلترهای UV بیشتری بوده و این ترکیبات چرب می باشد و استفاده از آن سبب بسته شدن منافذ پوست صورت شده و احتمال بروز حساسیت پوستی و جوش را افزایش می دهد.
- توصیه متخصصان در بهترین محافظت پوست از اشعه، استفاده حداقلی کرم ضد آفتاب با SPF-15 یا SPF-30 به مقدار مناسب آن (۲ میلیگرم بر سانتیمتر مربع از پوست یا حدود یک اونس برای پوشش کامل بدن) بوده به شرطی که این مقدار هر ۲ ساعت یک بار تمدید گردد.
- افرادی که بیماری خاص مانند سرطان پوست دارند، بهتر است با مشورت پزشک از ضدآفتاب های اس پی اف بالا استفاده کنند زیرا اشعه های مضر خورشید قادر به تشدید سرطان هستند.
- در برخی شرایط مانند کوهنوردی، ورزش اسکی، سفر به مناطق بیابانی و …، همان یک درصد محافظت بیشتر هم ضروری است زیرا پوست شما در معرض حداکثر اشعه UVB قرار دارد. پس استفاده از ضدآفتاب های SPF-50 یا SPF-100 توصیه می گردد.
- استفاده از SPF های بالا به دلیل چربی فراوان و سنگین بودن بافت موجود در ضدآفتاب، احتمال پیل شدن ضدآفتاب را افزایش می دهد.
در کنار اشعه UVB نوع دیگری از اشعه فرابنفش به نام UVA نیز به سطح زمین میرسد که قادر است تا عمق پوست نفوذ و صدمات جبران ناپذیری وارد کنند. پس به طور کلی ضدآفتابی مناسب است که قدرت محافظت در برابر هر دو نوع اشعه UV را داشته باشد. چنین ضدآفتاب هایی صرف داشتن کیفیت (راهنمای تهیه محصول با کیفیت) دارای برچسب طیف اثر گسترده هستند. ضد آفتاب های برند تالگو فرانسه از این خصوصیت برخوردار هستند.
بهترین محصولات و ضدآفتاب های برند تالگو
کلیه محصولات ضد آفتاب تالگو با SPF های متنوع دارای اثرات ضد پیری بوده و سبب محافظت کامل بدن در برابر اشعه های مضر آفتاب شامل UVA و UVB می شوند.
سایر لینکها و مطالب مفید در سایت تالگو شیدلون
- چرا شستشوی دو مرحله ای پوست صورت مهم است؟
- برای داشتن پوست صاف، هرگز روی صورتت نخواب !
- چندین راهکار موثر در جلوگیری از پیری زودرس پوست
- علت پیل شدن ضدآفتاب
- چگونه محصول مراقبت از پوست مناسب تهیه کنیم؟